2016. júl 01.

Ha kémény van nálatok, jönnek a lapáttal a seprők

írta: Rákóczi Piroska, a blogger a bloggerekért
Ha kémény van nálatok, jönnek a lapáttal a seprők

2017-ig minden kéményes házban megjelenik a Katasztrófavédelem különítménye. Lesz náluk – többek között – a gázokat és szivárgási értékeket elemző mérőműszer, kéménykamera, tömítő elem, fúrókészlet és kéményseprőlapát is.ego_haz_novel.jpeg

Beengedjük-e őket?

Elemi érdekünk. A rossz szellőzésű kémény halálos balesethez, tűzvész kialakulásához vezethet. Ha társasházban lakunk, legyünk megértőek a közös képviselőhöz, amikor két fekete ruhás emberrel csönget az ajtóban és engedjük be őket. Nem hiszem, hogy aki kéményseprőt lát, az szerencsét talál, de tuti, hogy nem jönnek hozzá háztűznézőbe.

Tényleg, csak betoppan a seprűs ember?

Nem. Először értesít egy dokumentummal, hogy jön.

Ha elsőre nem fogadjuk, akkor kapunk tőle egy második értesítést.

Ha fogadjuk  – legalább másodjára fogadjuk! –, akkor elvégzi az ellenőrzést, szükség esetén a veszélyforrásokat is megszünteti.

Ha minden rendben és elvégezte teendőit kiállít egy tanúsítványt. Ez nem csak arra jó, hogy nagy megnyugvással tudomásul vesszük, hogy biztonságban vagyunk, hanem eltölt bennünket némi káröröm is, hogy ha szomszédunk mérges is ránk valamiért, a kéményünk miatt már teljesen hiába füstölög.

Miért kell fizetni, ha ingyenes

A kémények állapotának ellenőrzése július elsejétől az egész országban ingyenes. De, ha új készüléket állítunk be otthonunkba fűtés céljára, akkor ahhoz is ki kell hívni a kéményseprőket. Ilyenkor ők mindent leellenőríznek és ha minden rendben, kiállítják a kémény megfelelőségét igazoló kéményseprőipari nyilatkozatot.

Többet szeretnél tudni?

Kérem ez a 21. század. A kéményseprőknek is van honlapjuk, melyet kedves olvasóim kedvéért belinkeltem.

 

Szólj hozzá