2016. júl 20.

5 kérdés, amit föl kell tenned a közös képviselőnek liftfelújítás előtt

írta: Rákóczi Piroska, a blogger a bloggerekért
5 kérdés, amit föl kell tenned a közös képviselőnek liftfelújítás előtt

A liftfelújítás kényelmi és biztonsági szempontból bizonyos idő után elkerülhetetlen. Azonban vannak még e két szempont mellett mások is. Itt van például a liftfelújítás ára, ütemezése és az új lift energia felhasználása. Mielőtt a közös képviselő választ egy kivitelezőt, érdemes neki kérdéseket föltenni. Mi az itt következő 5 kérdést tennénk föl.lift_belulrol.jpg

Használja-e az új lift a ReGen hajtást?

Létezik olyan műszaki megoldás, ami a tele emberrel lefelé haladó liftben felszabaduló energiát vagy a nem teljesen teli, felfelé haladó liftben a fékezéskor felszabaduló energiát visszatáplálja a liftbe.

Így, akár, 75 százalékkal is csökkenhet az az energia mennyiség, amit a lift egy évben fogyaszt. Ez egy rendkívül környezetbarát eljárás és a közös költségre is jó hatással van. Ez a megoldás nyilván költséges, de ki lehet számolni, hogy mennyi idő alatt térül meg. Ha kedvező az eredmény, akkor érdemes a liftet ilyen hajtással megrendelni.

Lehetne-e többfázisú modernozációs módszerrel felújítani a liftet?

Az emberek szeretnek nagytakarítás után haza menni. Jó érzés. Ugyanígy, sokan szeretik, ha lift egy nagy szereléssel, teljesen megújul. Egy-egy társasház anyagi lehetőségei azonban korlátozottak. Előfordulhat, hogy a közös képviselő hitelt szeretne a liftfelújításra fölvenni. Nos, ezt nem javasolom. Akkor inkább egy-egy kisebb beruházással, ún. több fázisú modernizációval oldják meg a problémát. A lift egy kicsit olyan, mint a lego. Egyes részei úgy cserélhetők, hogy kiveszik a régit és betesznek helyére egy újat. Ezt a legnagyobb biztonság fönntartása mellett meg lehet tenni. Érdemes, tehát, a közös képviselőt lebeszélni a liftfelújításhoz történő hitel felvételéről, mert van rá jól bevált, más megoldás.

Milyen karbantartási szerződés tartozik a liftfelújításhoz?

A liftfelújítás nagy beruházás, de sokkal inkább kezdet, mint vég. A kiváló minőségi munka eredményét meg is kell őrizni. Persze, nem mindegy, hogy milyen áron. Éppen ezért, érdemes megkérdezni a közös képviselőt, amikor liftfelújításról van szó, hogy és mi lesz utána. Vannak olyan cégek, amelyek úgy vállalják liftek karbantartását, hogy ha ők végzik a felújítást, akkor bizonyos részegységeket ingyen cserélnek ki. Igaz, ahhoz, hogy ezeknek a dolgoknak az értékét megbecsüljük, már mérnöki tudás kell, de ugyan arról szóló, két-három- négy összeget össze tud vetni egy laikus is. És itt elérkeztünk a műszaki kérdések végéhez, s jönnek a pusztán anyagiak.

Hány árajánlatot kért be?

Az első kérdés, amit minden nagy beruházásnál föl kell tenni a közös képviselőnek, hogy hány árajánlatot kért be a lift felújítására. Ha erre az a válasz, hogy hármat, akkor jó közös képviselőnk van. Utána megkérhetjük, hogy mondja el, végül milyen számítások alapján választotta az „igazit”. Ez azonban még nem elég a tájékozódásra. Van a tarsolyunkban még egy kérdés, amit egyszerű, de kihagyhatatlan.

Megnézte-e valóságban is a referenciákat vagy csak az interneten?

Szép a bizalom a szolgáltatóban, főleg ha csinos az árajánlata, de minden esetben meg kell nézni néhány munkáját a valóságban is. Ezért jó, ha a közös képviselő és az aggódó albetétes együtt elmennek egy-egy olyan liftet megnézni, amit az árajánlat adója készített. Itt a lakókkal is válthatunk néhány szót arról, hogy egy évben hányszor áll a lift.

Ha mindezeket a kérdéseket föltettük és kedvezők a válaszok, akkor nagyon jó közös képviselőnk van és ennek örülhetünk.

Szólj hozzá