2016. dec 30.

3 tanács közös képviselők számadásának sürgetésére

írta: Rákóczi Piroska, a blogger a bloggerekért
3 tanács közös képviselők számadásának sürgetésére

Előző bejegyzésem egyik kommentelője azt kérdezte, hogy mit tehetnek a tulajdonosok, ha közös képviselőjük a számvizsgáló bizottságnak csak a gazdasági események után hónapokkal ad információt. Mit tehetnek, ha késve értesülhetnek arról, hogy milyen számlákat nem fizetett be a közös képviselő?

control.jpg

Három olyan tanácsot tudok adni, ami segíti a lakástulajdonososokat, ha a közös képviselő rosszul dolgozik, de nem árthat a jól dolgozó közös képviselőnek. A legérdekesebb a harmadik tanács.

Hirtelen le kell csapni!

A Társasházi törvény lehetővé teszi, hogy a számvizsgáló bizottság bármikor, azonnal információt kérjen és kapjon a közös képviselőtől. A törvény ezt írja elő: "51. § (1)  A számvizsgáló bizottság jogkörében eljárva: a) bármikor ellenőrizheti a közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság ügyintézését, havonként ellenőrzi a közösség pénzforgalmát,...”

Ehhez nehéz bármit hozzá tenni. A törvény szövegében ott a „bármikor” szó. Ha ez a bármikor való ellenőrzés mindig meghiúsul, mert a közös képviselő „bujkál”, akkor rendkívüli közgyűlésen le lehet váltani.

Meg kell nézni, hogy jogosult-e a közös képviselő társasházkezelői tevékenységre

A Társasházi törvény előírja, hogy csak az a közös képviselő végezhet társasházkezelői tevékenységet, aki ilyen szakképesítéssel rendelkezik és szerepel az önkormányzati nyilvántartásban. Ha egy közös képviselő rosszul intézi a ház ügyeit, akkor lehet, hogy nem is ért hozzá. Ez hamar kiderül, ha megnézzük a nyilvántartást. Ha valóban azért nem végzi munkáját jól, mert nem ért hozzá és nincs rá engedélye, akkor jobb, ha fölmond, mielőtt elküldik.

Változtassuk meg a szervezeti és működési szabályzatot!

Mivel a számvizsgáló bizottság tevékenységét minden társasház a szervezeti és működési szabályzatban szabályozza, ezért rendkívüli közgyűlésen azt meg lehet változtatni. És itt kell okosan cselekedni. Hogyan? Meg kell próbálni rájönni, hogy miért intézi a közös képviselő rosszul dolgokat, és olyan új szabályokat kell kialakítani, amik ezeket a cselekedeteket lehetetlenné teszik. Ha feltételezünk valami sandaságot és csalást, akkor olyan ellenőrzési módokat kell kitalálnunk, amelyek megakadályozzák ezeket a csalásokat. Tudom, sokan várnák, hogy most mondjak egy példát, de nem adhatok ötleteket sandaságokra.

Ha vannak problémáid társasházi lakástulajdonsoként, csatlakozz egy új Facebook-csoporthoz, melyben ezeket a problémákat fölvetheted. Hívj másokat is!

 

Szólj hozzá