2017. jan 26.

4 + 1 teendő, amivel a dugulás megelőzhető

írta: Rákóczi Piroska, a blogger a bloggerekért
4 + 1 teendő, amivel a dugulás megelőzhető

Minél régebben épült házban lakunk, annál gyakrabban lehet szükségünk javításokra. Sokan mondják, mert nagy igazság, hogy a tervszerű karbantartás és felújítás a megoldás. Ugyanakkor vannak olyan problémák, amelyeket a lakók maguk is megelőzhetnek. Ilyen az elvízkövesedett vezetékek és csatornák dugulásának megelőzése is. Mit érdemes és lehet akkor házilag tenni a dugulás ellen?

cso.jpg

Használjunk szűrőket!

Sokkal kevesebb dugulás lenne, ha az emberek betartanának néhány egyszerű alapszabályt. Az egyik ilyen, a szűrők használata. Számos háztartásban még most sem találjuk meg ezeket a szűrőket, amelyek pedig a szennyeződés nagyját felfognák. Sokszor a nagyobb ételmaradékok, haj, smink és hasonló szennyeződések dugítják el úgy a csöveket, hogy a víz már nem tud távozni a lakásunkból rajtuk keresztül.

Öblítsük a WC-ét bő vízzel!

Ha spórolunk a WC öblítésre használt vízmennyiséggel, akkor hamarabb lesz dugulásunk, mivel a kevés víz nem mossa ki a csövet kellőképpen, és a cső falán megtapad a fekália, a WC papír, és hamarabb keletkezik lerakódás, torlódás, dugulás. 

Ne tegyünk a WC-be popsikendőt!

A legtöbb dugulást a popsitörlők okozzák. A szennyvízcsövek falai egy 20-30-40 éves panelban vagy családi házban el vannak vízkövesedve. A WC-be dobott popsitörlőknek is (amik állítólag a csomagolás szerint WC-be dobhatóak) ezen a leszűkült keresztmetszeten kell áthaladniuk! Nem fog menni sokáig. A földszinten élők helyében én ezt a cikket kinyomtatnám és kiragasztanám a lépcsőházban, mert bizony, amit a lakók bedobnak, az egyszer a szennyvízzel együtt a földszinten önt ki.

A szemetesbe dobjuk (zacskóban) az ételmaradékot is!

Ne, ételmaradékot se öntsünk le a csatornába! Egyébként, amit az emberek lehúznak a legkisebb helyiségben, annak csak a fantázia sem szab határt. Hogy miket képesek emberek lehúzni a WC-n? Sorolom: popsitörlő, tampon, betét, harisnya, zacskó, pelenka, rongy, kutyacsont, savanyú uborka, félcsirke, paprika, passzírozott paradicsomhéj, nyúlnak lenyúzott bundája – csak a teljesség igénye nélkül. Igen, látni az életedet a lefolyóban.

Ha mégis eldugul a WC, amikor kihívjuk a duguláselhárítót, ne szégyenkezzünk, hanem mondjuk meg az igazat!

Ha pedig mégis dugulásunk van, akkor forduljunk szakemberhez, akiket a helyszínen tájékoztassunk, hogy mi eddig milyen módszerrel próbálkoztunk, vagy kerülhetett-e bármilyen idegen tárgy a lefolyóba (popsitörlő, WC illatosító). Vágtunk-e lyukat a csőre? Hagytunk-e csőgörényt a csőben? LEGYÜNK ŐSZINTÉK! Ezzel energiát, időt és pénzt takarítunk meg!

 

Vendégblogger: Fintor Zsolt , a duguláselhárítás specialistája.

Szólj hozzá