2017. feb 09.

Kinek miért tarthatatlan helyzet a lakásban tartózkodó eb?

írta: Rákóczi Piroska, a blogger a bloggerekért
Kinek miért tarthatatlan helyzet a lakásban tartózkodó eb?

A kutyások és a kutyát nem tartók között nagyon sok társasházban vannak összetűzések. A társasházak lakástulajdonosai, ha panaszuk van, általában két dolgot tesznek. Az egyik az, hogy a társasházi alapító okiratban vagy a szervezeti és működési szabályzatban rendelkezéseket hoznak az állattartással kapcsolatban. A másik az, hogy valamilyen hatósághoz (leggyakrabban az önkormányzathoz) fordulnak, s ha az önkormányzat nem tesz semmit, akkor beperelik az állattartót. Nézzük ezeket az eseteket szép sorjában.

kutya.jpeg

Mit vehet be egy társasházi alapító okiratba egy társasház lakóközössége az állattartással kapcsolatban?

Minden olyan dolgot elrendelhet, ami nem ütközik az állatvédelmi törvénnyel és a vonatkozó kormányrendelettel.

Amikor, tehát, egy társasház közgyűlésén fölvetődik az állatokra vonatkozó rendelkezés megszavazása, akkor azok, akik állatot tartanak fölkészülhetnek a témából és az országos szintű szabályok ismeretében, szabály ellenes indítvány esetén fölszólalhatnak.

Ha mégis olyan rendelkezés születik, ami ellentétes a vonatkozó és hatályos törvénnyel és kormányrendelettel, akkor bírósághoz fordulhatnak.

Az állattartást ellenzők azonban más lépést is szoktak tenni, de erről később…

Mit vizsgál az Önkormányzat?

Sokan azok közül, akiknek jogos sérelmei vannak, az önkormányzathoz fordulnak segítségért. Az önkormányzat általában az állattartás körülményeit vizsgálja. Van-e oltása a kutyának? Van-e chipje? Viszik-e rendszeresen sétálni? Igaz-e, hogy támadóan léphet föl a kutya? Kap-e eleget enni?

Ha az önkormányzat mindent rendben talál, akkor a társasházi lakók úgy változtathatnak a kutyatartó kutyatartási szokásain, hogy pert indítanak ellene. A perek akár évekig elhúzódhatnak. Ez persze a kutyásoknak ad újabb időt ahhoz, hogy minden maradjon a régiben. Pedig vannak tarthatatlan helyzetek…

Ami tarthatatlan

Véleményem szerint, a lakók számára tarthatatlan állapot, ha valakinek a kutyája a liftbe pisil. Ha öreg a kutya, akkor vegyünk neki kutyapelenkát! Ha pedig valakinek vad és harapós kutyája van, akkor jogos, ha a többi lakó arra kéri, hogy tartsa a kutyáját máshol.

A kutya, mint apropó

Sokszor fordul az elő, hogy az egyik lakónak van valami baja egy másikkal, aki kutyát tart és a kutya valamilyen szokása ürügyén támadja meg az egyik lakó a másikat. Ilyenkor mit lehet tenni? Nehéz kérdés. Lehet belemenni a játékba és a jogszabályok ismeretében szépen kezelni az ügyet.

Sajnos vannak, akik ennél durvább megoldásokat választanak. Ilyenkor még az is előfordul, hogy a kutya gazdái „nem megfelelő módon kezelik” a kutyaürüléket.

De vannak, akik vesznek egy nagy levegőt (és bevesznek egy nyugtatót is) és átmennek a szomszédhoz, aki a kutyák miatt gáncsoskodik és kinyitják a párbeszédet mondván, hogy „én azt sejtem, hogy más a gond velem, nem a kutyám”.

Milyen szabályokat szoktak a lakóközösségek kitalálni a kutyák ügyében?

A fantázia végtelen. Néhány példát azért mondok. Megpróbálják meghatározni, hogy egy lakásban hány kutya lehessen. Megpróbálják előírni, hogy a nap mely szakaszában legyen a kutya a lépcsőházban. Megpróbálják kitiltani a kutyákat a liftből.

A kutyások sincsenek angyalból

A kutyások legnagyobb hibája, hogy nem szedik föl a kutyakakit a földről, ahová a kutyájuk azt üríti. A kutyások egy általam elítélendő cselekedete pedig, ha engedik, hogy a kutyájuk a játszótéri homokozóba ürítse ürülékét. Aki ilyet tesz, az ne csodálkozzon, ha szembe fordulnak vele.

Akkor ki itt az igazi hunyó?

Én ebben a tárgyban nem szeretnék egyik oldal mellett sem konkrét állásfoglalást tenni. Ennek két oka van. Az egyik ok, hogy elfogult vagyok, mert a gyerekemnek is van kutyája és mi is lakásszövetkezeti házban lakunk.

A másik ok az, hogy minden eset egy kicsit más. Valóban vannak túl sok kutyát tartó emberek. Valóban vannak harapós, vad kutyák, amelyek veszélyt jelentenek kisgyerekekre. És vannak olyan emberek is, akik egyszerűen rühellik a lakásban való állattartást és bármit megtesznek ellene.

Konklúzió?

Tartsuk be a törvényt! Abban is, hogy a társasházi alapszabályba foglaltak mindenben megfeleljenek a vonatkozó felsőbb rendű jogszabálynak – és abban is, hogy a kutyatartók legyenek maximálisan jogkövetők. Ha szerinted is tarthatatlan a helyzet, vitasd meg a társasházi lakók csoportjában!

Szólj hozzá