2017. jún 12.

Igénylik a társasházak az IoT bevezetését?

írta: Rákóczi Piroska, a blogger a bloggerekért
Igénylik a társasházak az IoT bevezetését?

Mi az az IoT? Mondhatnám, ha bosszantani szeretném az olvasóimat, hogy az IoT az egy slágertéma a startup ökoszisztémában. Mondhatnám, de hányan értenék ezt? Hogy megelőzzem a mérgelődést, gyorsan leírom, hogy mi az IoT. Különféle hétköznapi elektronikai eszközök összekapcsolása és egymással való kommunikálását képessé tevő rendszer. Ez is jó nehezen átlátható meghatározás, ezért mondok egy példát. Egy nagyon egyszerű példát. Mondjuk, hogy valakinek van egy családi háza. Mondjuk, hogy nyár van, hőség. A ház tulajdonosának van klímája, de nem akarja, hogy egész nap járjon. Mivel autóval jár haza minden nap a munkából, így úgy állíttatja össze egy hálózattá (Internet of Things), azaz dolgok internetjévé az autóját, az okostelefonját és a légkondicionáló berendezését, hogy eléri, hogy akkor kapcsol be a légkondicionáló berendezés, amikor a munkából haza indul. Mondjuk, hogy az út 45 percig tart, s ennyi idő alatt a háza a megfelelő hőmérsékletet fölveszi. Azt hiszem, most már világos mindenki előtt, hogy mi is az az IoT, a dolgok internetje.

iot_startup.jpg

Kell-e ilyen a nyóckerben?

Bocsánat, nem bántani szeretném a budapesti VIII. kerület lakóit, csak szerettem volna érzékletesen leírni, hogy az iménti történet megtörténtére kisebb esély van társasházakban mint családi házakban. Hogy ez a kisebb esély mi? Ehhez el kell távolodnunk a technikától és meg kell néznünk, hogy mikor van egy társasház lakóinak szüksége ilyen újításokra.

Újításra ösztönző helyzetek egy társasháznál

A 3 legfőbb olyan cél, amely szolgálata esetén a társasházak lakói meg szokták fontolni egy újítás bevezetését az a következő.

Biztonság növelése.

Olcsóbb megoldás választása, azaz takarékosság.

Arányos költségviselés.

Hogyan szolgálhatják ezeket IoT-megoldások? Nézzük őket egymás után!

A biztonság növelése

A legtöbb társasházba csak kaputelefonon való bejelentkezés révén lehet bejutni. Ha valami miatt sűrűn jutnak be olyan idegenek, mert a kapuba kulccsal is be lehet jönni, akik a biciklitárolóhoz is hozzá férnek és el is visznek kerékpárokat, akkor be lehet vezetni, hogy a kerékpár tárolóhoz csak az férhet hozzá, aki bizonyos lakások (ahol a kerékpár tulajdonosai laknak) kódját előzőleg a kapun kívül megadják. Ehhez persze az kell, hogy a biciklitároló zárja is elektromos úton legyen nyitható.

Arányos költségviselés és távfűtés

Ezen a területen az IoT már nem álom. Mióta költségmegosztós távfűtés van, mindig probléma volt a mérő szakembereknek a lakásba való bejutás. Napjainkban már sok helyen áttértek olyan mérőrendszer használatára, amellyel elérhető, hogy egy-egy lakás előtt, a folyosón vagy a lépcsőházban állva, le lehet mérni a fogyasztást. Ez a rendszer ugyan még nem tisztán IoT, de abba az irányba halad.

Olcsóbb megoldás választása…

És itt térjünk vissza arra a mondatra, hogy az IoT most slágertéma a startup ökoszisztémában. Hogy mi a startup ökoszisztéma? A startup vállalkozások köré épült gazdasági (ökonómiai) környezet. Egy vállalkozás akkor startup, ha köze van valahogy a számítástechnikához, fiatalabb mint 8 év és iszonyatos tempóban növekszik. Mivel ezek a vállalkozások általában egy új ötletre épülnek, így nem csoda, hogy az ökoszisztéma tagjai ötletversenyeket hirdetnek, ahol ötletgazda, programozó és befektető egymásra találhat. Nos, ebben a világban egyre több olyan verseny van, amelyre döntően IoT ötleteket várnak.

Nos, nagy kérdés, hogy mikor találnak rá az ötletelők a társasházakra, mint potenciális ötlethasznosítókra. Kérdés? Már rég rátaláltak. Rengeteg cég van, amely ún. okos házak kiépítéséhez alkotott eszközöket. Aki tud jól angolul, az ezen az első és ezen a második linken tájékozódhat.

De miért emítettem akkor a startup vállalkozásokat?

Igaz, nagy múltú multinacionális cégek vannak már a piacon. Én viszont megfigyeltem valamit: apropó internet és társasházak…

Sok lakásban van wifi. Sok lakásban van olyan wifi, ami más lakásokban is használható. Mi lenne, ha egy okos rendszer megismerve az összes „lakásos wifit” és az azon menő forgalmat, minden háznak kidolgozná azt a lefedettségi térképet, amivel közösen használnának wifiket az egyes lakók. Miért nem elég ezt egyszer megcsinálni egy életben? Mert pezseg a lakáspiac és gyorsan adják egymásnak a kilincset (és kulcsokat) a bérlők. Te mit szólnál egy ilyen megoldáshoz?

Szólj hozzá

IoT